Vídeo del Practicum

1. Vídeo

El vídeo consta de 6 parts:
  • Un fragment que mostra l'atenció personalitzada en una sessió de treball cooperatiu (1r BTX).
  • La moderació d'una posada en comú del treball realitzat (4t ESO).
  • L'explicació de les propietats de la Taula Periòdica (4t ESO).
  • La moderació d'una pluja d'idees (1r BTX).
  • L'explicació d'un procediment (1r BTX).
  • La correcció d'un problema a la pissarra i la cloenda d'una sessió (1r BTX)



2. Autoavaluació 

Les actuacions a l’aula, siguin per desplegar les activitats d’una unitat didàctica, siguin per explicar un concepte, per aclarir un dubte, per atendre les necessitats de l’alumnat, etc. haurien de possibilitar la gestió i regulació amb el grup-classe per construir i mantenir situacions d’aprenentatge. En aquest sentit, això és el que s’ha intentat a llarg de les intervencions que composen el vídeo.

Tal i com s’ha comentat en anteriorment, la filmació recull 6 situacions diferents d’actuació a l’aula i cadascuna d’elles requereix diferents formes de gestionar l’aula i de fomentar la motivació i l’aprenentatge dels alumnes.

Per tal d’avaluar aquestes actuacions caldria fixar-se en diferents aspectes de l’actuació. El primer podria estar relacionat amb la utilització de l’expressió oral. En aquest cas, la utilització del vocabulari sembla correcta, encara que s’utilitza massa sovint l’afegitó i barbarisme “vale”. Caldria corregir aquest costum. En quant a l’entonació, sovint, en els discursos llargs, la veu no és modula i aquest podria resultar monòton, encara que el to de veu s’adapta a les circumstàncies segons calgui o no demanar l’atenció dels estudiants. Es podria afegir que el ritme d’exposició es força adient en cada situació.

Seguidament, es pot analitzar el vídeo des del prisma de la utilització de la comunicació no verbal. En quant al gest, s’observa sovint una mancança de la utilització del llenguatge corporal per a reforçar els significats de l’expressió oral. Caldria emprar molt més el gest com una eina de recolzament de la informació verbal que es vol comunicar. De totes formes, la mirada esta dirigida al grup classe en general i a l’alumne amb el que s’està interaccionant en moments particulars, intentant controlar i captant l’atenció dels alumnes. Respecte al moviment, existeix una tendència a mostrar-se excessivament estàtic quan les exposicions són prolongades i dirigides al grup classe. Seria recomanable desplaçar-se d’una manera adient per l’aula per mantenir l’atenció i per fer un seguiment dels alumnes. Aquest fet no s’observa de forma tant rellevant quan es dóna atenció a petits grups o a alumnes en concret. Cal remarcar que, tot i així, l’expressió corporal denota un certa proximitat i afecte.

Una altre aspecte estaria relacionat amb el tractament de les aportacions de l’alumnat. En les parts de la filmació en les que es modera al gran grup, es posa de manifest la importància de les aportacions del alumnes. Es pot observar una intenció per a fomentar la participació de tots els alumnes, tant incorporant les seves aportacions i dubtes a la dinàmica de las sessió, com intentant proposar-los qüestions en les que hagin de donar el seu parer. A més, en general, les respostes als dubtes dels alumnes intenten donar un nivell de comprensió suficient per a continuar amb l’activitat. D’altra banda, en les actuacions mostrades també s’adverteix una predisposició a l’escolta activa, a fer-se ressò de les seves intervencions i respostes i a assenyalar que les seves intervencions són positives.